Batoniki musli z białkiem waniliowym

Z tego przepisu nie będą zadowoleni zwolennicy dokładnej gramatury, jednak naprawdę można takie batoniki zrobić „na oko” 😉

Składniki:

  • 2 dojrzałe średnie banany
  • ok. 1 szklanka musu z jabłek (zrobiłam sama, pokrojone jabłka ugotowałam na mus z cynamonem)
  • płatki owsiane
  • 2 miarki białka PLANTFORCE Synergy Life -> https://silaroslin.pl/bialko-weganskie
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • czekolada gorzka 80% 100 g
  • napój sojowy bez cukru

Przygotowanie:

Banany umyć, obrać, zblendować na mus, dodać mus jabłkowy, białko, wymieszać. Orzechy rozdrobnić malakserem lub blenderem z ostrzem S (ja używam speedcooka). Orzechy dodać do masy razem z sezamem, wymieszać i dodać stopniowo płatki, wymieszać. Masa ma być gęsta aby dała się nakładać łyżką. Blaszkę kwadratową/prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Piec w 160 stop. z termoobiegiem na rumiany kolor (ok 20 min.) Wyjąć i przestudzić. Czekoladę rozpuścić z napojem sojowym i polać na przestudzone batony, rozprowadzić i odstawić stężenia czekolady.

Smacznego 🙂

Wskazówka: jeśli nie masz musu jabłkowego dodać więcej bananów 😉

Comments are closed.