„Nie-jogurt” o smaku pieczone jabłko

Mój smak dzieciństwa to jogurt o smaku pieczone jabłka – tak tak, ten napakowany cukrem 😀 Starałam się odtworzyć ten smak i oczywiście nie jest to ten sam aromat, jednak wyszedł mi bardzo smaczny i ZDROWY deser

 

składniki:

  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • napój sojowy bez cukru
  • 1 szklanka daktyli suszonych bez pestek
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 kg jabłek (różne odmiany)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

przygotowanie:

Kaszę przelać wrzątkiem na drobnym sicie, zalać 2,5 szklankami wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia.

Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę, wyłożyć na naczynie żaroodporne wysmarowane olejem, dodać łyżeczkę oleju, laski cynamonu i dokładnie wymieszać. Piec w 170 stop. z termoobiegiem ok 20 min (przemieszać po 10 min).

Daktyle zalać wrzątkiem na minimum 15 min.

Kontrolować kaszę aby się nie przypaliła, należy ją przemieszać co 5 minut, gdy kasza wchłonie wodę należy ją wyłączyć. Jeśli będzie jeszcze twarda a cała woda zniknie dolać pół szklanki napoju, przykryć i zostawić ją na 10 min (już nie gotować).

Daktyle (bez wody) włożyć do urządzenia miksującego, u mnie

http://www.speedcook.pl/ i zmiksować na jednolitą masę. Gdy powstanie mus daktylowy dołożyć kaszę, dwie szklanki napoju, cynamon mielony i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa będzie jeszcze zwarta dolać ponownie napoju sojowego (może być mleko krowie) i miksować do konsystencji jogurtu.

Następnie uzyskany nie-jogurt 🙂 wymieszać z upieczonymi i ostudzonymi jabłkami.

Pesto z rucoli, liści rzodkiewki, słonecznika i tofu

Zamiast sera czy szynki warto wprowadzić trochę kolorów do swojego menu, świetnie sprawdzi się tutaj pesto 🙂

 

Składniki:

# 1 tofu wędzone 180 g

# liście z jednego pęczka rzodkiewek

# 50 g rucoli

# 1/2 szklanki nasion słonecznika

# 1 duży ząbek czosnki

# 1 łyżeczka sosu tamari

# 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

 

Przygotowanie:

Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i zmiksować na pył. Ja użyłam speedcooka (obroty 8 czas 10 sekund). Do nasiona dodać rucolę, liście z natki rzod kiewki (bez łodyg), sos, pokruszone tofu, pieprz i potarty na tarce czosnek. Całość zmiksowałam do połączenia składników. Voila!!!

 

Ciasto białkowe z galaretką z mango

CIASTO

składniki:

# 450 g gotowanej białej fasoli

# 250 g kaszy gryczanej niepalonej

# 3 miarki białka waniliowego Plantforce Synergy Life (Siła Roślin)

# 100 g masła orzechowego Active (Primavika)

# 1 szklanka daktyli suszonych bez pestek

# 150 ml napoju roślinnego (u mnie sojowe bez cukru)

# 1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie: daktyle zalać wrzątkiem. Kaszę zalać wodą na noc. Fasolę wymoczyć przez noc i ugotować.

Kaszę przepłukać na sicie, daktyle odcedzić. Najpierw zmiksować fasole na jednolitą konsystencję, następnie osobno zmiksować daktyle i osobno kaszę. Następnie wszystko zmiksować razem: fasolę, daktyle, kasze, masło, białko,wanilię, napój na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za gęsta dodać jeszcze nieco napoju.

Blaszkę wysmarować olejem rzepakowy, przełożyć masę i piec w 180 stop ok 40 min z termoobiegiem.

GALARETKA Z MANGO

składniki:

# 1 duże mango

# 3 łyżki soku z cytryny

# 2 płaskie łyżki agar agar

Przygotowanie: mango obrać, odkroić od pestki jak najdokładniej, dodać sok z cytryny i zblendować na mus. Mus przełożyć do garnka, dodać agar agar, gotując dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy masa zagotuje się wylać ją na ostudzone ciasto i schłodzić.

Można udekorować owocami, orzechami itp., ja położyłam pieczonego plantana 😉

Batoniki musli z białkiem waniliowym

Z tego przepisu nie będą zadowoleni zwolennicy dokładnej gramatury, jednak naprawdę można takie batoniki zrobić „na oko” 😉

Składniki:

  • 2 dojrzałe średnie banany
  • ok. 1 szklanka musu z jabłek (zrobiłam sama, pokrojone jabłka ugotowałam na mus z cynamonem)
  • płatki owsiane
  • 2 miarki białka PLANTFORCE Synergy Life -> https://silaroslin.pl/bialko-weganskie
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • czekolada gorzka 80% 100 g
  • napój sojowy bez cukru

Przygotowanie:

Banany umyć, obrać, zblendować na mus, dodać mus jabłkowy, białko, wymieszać. Orzechy rozdrobnić malakserem lub blenderem z ostrzem S (ja używam speedcooka). Orzechy dodać do masy razem z sezamem, wymieszać i dodać stopniowo płatki, wymieszać. Masa ma być gęsta aby dała się nakładać łyżką. Blaszkę kwadratową/prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Piec w 160 stop. z termoobiegiem na rumiany kolor (ok 20 min.) Wyjąć i przestudzić. Czekoladę rozpuścić z napojem sojowym i polać na przestudzone batony, rozprowadzić i odstawić stężenia czekolady.

Smacznego 🙂

Wskazówka: jeśli nie masz musu jabłkowego dodać więcej bananów 😉

Brownie fasolowo-buraczane

Ciasto, które tak naprawdę z brownie ma nie wiele wspólnego – jedynie kolor :). Jednak jest tak pyszne a za razem łatwe w wykonaniu, że jest moim numerem jeden.

Składniki:

# 450 g ugotowanej czerwonej fasoli

# 300 g buraka gotowanego

# 1 szklanka mixu daktyli i rodzynek

# 1 czubata miarka białka karmelowego Raw Sport , które znajdziesz tutaj: https://silaroslin.pl/pl/p/Bialko-weganskie-RAW-SPORT-Repair-BCAA-1kg/110

# 3 łyżki masła orzechowego Primavica Active

# 3 łyżki powideł strzeleckim bez cukru

# 1/2 szklanki karobu

# 1/2 czekolady gorzkiej 80%

# 100 ml mleka sojowego bez cukru

+ speedcook – urządzenie do zadań specjalnych

Przygotowanie:

Owoce suszone zalać wrzątkiem na 20 min, po tym czasie odcedzić i zmiksować do jednolitej konsystencji. Fasolę, buraka, białko, zmiksowane owoce, masło, powidła, karob zmiksować na jednolitą masę. Jeśli używanie speedcooka – obroty 8 czas 20 sekund.  Blaszkę (u mnie do tarty) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Ciasto piec w 180 stop. 45 min z termoobiegiem.

Po przestudzeniu posmarować ciasto czekoladą rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej..

Smacznego!

Truskawkowy tofurnik na gryczano-migdałowym spodzie

Spód:

100 g kaszy gryczanej niepalonej

1/2 kubka rodzynek

1 kubek migdałów

Przygotowanie: rodzynki zalać wrzątkiem na 30 min, odcedzić i zmiksować na mus. Migdały zmielić na grube okruchy, dodać mus z rodzynek i kaszę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Blaszkę to tarty wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równo masę. Piekarnik nagrzać do 170 stop. , spód piec 15 min z termoobiegiem.

 

Masa:

750 g truskawek mrożonych

2 kostki tofu naturalnego po 180 g

3 czubate łyżki ksylitolu

3 płaskie łyżki agar agar

truskawki liofilizowane do dekoracji

 

Przygotowanie: rozmrożone truskawki zmiksować na mus. Tofu zmiksować (ja używam speedcooka), dodać ksylitol i połowę musu z truskawek. Zmiksować na jednolitą masę. Pozostałą część truskawek gotować z agarem aż masa zagotuje się, zmniejszyć źródło ciepła i gotować jeszcze 5 min co jakiś czas mieszając. Truskawki z agarem dodać do masy z tofu i całość ponownie zmiksować. Masę wyłożyć na upieczony i ostudzony spód. Udekorować truskawkami liofilizowanymi, schłodzić w lodówce 😉

Blok gryczano-karobowy

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej

1 szklanka daktyli suszonych bez pestek

1/2 szklanki karobu

2 łyżki masła orzechowego Primavika Active

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

50 g  czekolady gorzkiej 80%

100 ml napoju sojowego bez cukru

 

Przygotowanie:

kasze ugotować na sypko, daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Kaszę zmiksować z karobem, odcedzonymi daktylami, siemieniem i masłem orzechowym. Do miksowania masy używam urządzenia Speedcook (http://speedcook.pl/).

Zmiksowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stop. 30 min z termoobiegiem.

Czekoladę pokruszyć do metalowej miski, dolać napój, miskę ułożyć na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę, polać nią upieczony i ostudzony blok.

Smacznego 🙂

Ciasteczka malinowe

Składniki:

2 średnie banany

5 łyżek płatków orkiszowych

2 łyżki płatków owsianych

3 łyżki otrębów pszennych

2 łyżki rodzynek niesiarkowanych

2 łyżki wiórek kokosowych niesiarkowanych

1 łyżka nasion słonecznika

2 łyżki białego maku

2 łyżki malin rozmrożonych malin

 

Przygotowanie:

Banany zblendować, dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 min. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nabrać łyżką i układać na blaszce na kształt ciasteczek. Piec w 180 stop z termoobiegiem 15 min, przełożyć ostrożnie na drugą stronę i piec jeszcze 3 min.

Pizza z trzech mąk

Pizza 🍕🍕🍕
składniki – ciasto:
– 1,5 szklanki mąki orkiszowej + 1 łyżka do zaczynu
– 0,5 szklanki mąki z płaskurki BioBabalscy
– 0,5 szklanki mąki gryczanej BioBabalscy
– 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
– 30 dag drożdży
– 1/3 łyżeczki cukru
– szczypta soli
– 1,5 szklanki „mleka” roślinnego bez cukru( u mnie sojowe Kaufland + nieco więcej w razie potrzeby 😅
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
W 0,5 szklaki ciepłego mleka (ok 40 stop) rozpuścić droższe, cukier, mąkę i sól. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce połączyć mąki, bazylię, sól, zaczyn. Całość wyrobić, w razie potrzeby dolać nieco ciepłego mleka. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 min (przykryć ściereczką).
 
W tym czasie przygotować „obkład” 😜 – tutaj pełna dowolność, u mnie było tak:
„ser z ziemniaka i marchewki”
– 2 średnie ziemniaki
– 1 duża marchewka
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Przygotowanie: warzywa obrać, ugotować razem do miękkości, odlać wodę, dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę.
 
plus to co miałam w lodówce w niehandlową niedzielę 😀
– 1 cukinia
– 2 marchewki
– 4 pieczarki
– 1 cebula
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– 1/2 papryki czerwonej
– trochę ogórków z chili
– ostra papryka
Paprykę pokroić w kostkę, cukinię w plastry, marchew w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry. Do garnka wlać na dno nieco wody, podgrzać, wrzucić cebulę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości. Cukinię z marchewką wymieszać w misce z olejem i papryką, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stop. ok 15 min.
 
Przygotować blaszkę (z piekarnika), wyłożyć papier do pieczenia, rozwałkować ciasto, posmarować „serem” z ziemniaka i marchewki, ułożyć cebulę z pieczarkami, pieczone warzywa, surową paprykę i ogórki.
Piec pizze w 180 stop z termoobiegiem 15 min.
Do pizzy polecam zielony koktajl: natka pietruszki + roszponka + mango + sok z cytryny + woda 🙂

Ciasteczka bogatobiałkowe

Smaczne, zdrowe, bezglutenowe, bogatobiałkowe

Skład:
* płatki gryczane,
* rodzynki niesiarkowane,
* odżywka białkowa z grochu (można dodać z serwatki)
* banany dojrzałe
* nasiona słonecznika
* orzechy arachidowe
Przygotowanie – banalne:

banany rozgniatamy, mieszamy wszystkie składniki, formujemy kulki, spłaszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy 180 stop. aż się zarumienią (ok. 20 min).
Łasuchy mogą dodać miód/syrop daktylowy, można też zrezygnować z odżywki i dodać np. karob