Blok gryczano-karobowy

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej

1 szklanka daktyli suszonych bez pestek

1/2 szklanki karobu

2 łyżki masła orzechowego Primavika Active

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

50 g  czekolady gorzkiej 80%

100 ml napoju sojowego bez cukru

 

Przygotowanie:

kasze ugotować na sypko, daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Kaszę zmiksować z karobem, odcedzonymi daktylami, siemieniem i masłem orzechowym. Do miksowania masy używam urządzenia Speedcook (http://speedcook.pl/).

Zmiksowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stop. 30 min z termoobiegiem.

Czekoladę pokruszyć do metalowej miski, dolać napój, miskę ułożyć na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę, polać nią upieczony i ostudzony blok.

Smacznego 🙂

Comments are closed.