Ciasto, które tak naprawdę z brownie ma nie wiele wspólnego – jedynie kolor :). Jednak jest tak pyszne, a za razem łatwe w wykonaniu, że jest moim numerem jeden.
Składniki na fasolowo-buraczane brownie:
- 450 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 300 g buraka gotowanego
- 1 szklanka mixu daktyli i rodzynek
- 1 czubata miarka białka karmelowego Raw Sport , które znajdziesz tutaj: https://silaroslin.pl/pl/p/Bialko-weganskie-RAW-SPORT-Repair-BCAA-1kg/110
- 3 łyżki masła orzechowego Primavica Active
- 3 łyżki powideł strzeleckim bez cukru
- 1/2 szklanki karobu
- 1/2 czekolady gorzkiej 80%
- 100 ml mleka sojowego bez cukru
+ speedcook – urządzenie do zadań specjalnych
Przygotowanie:
Owoce suszone zalać wrzątkiem na 20 min, po tym czasie odcedzić i zmiksować do jednolitej konsystencji. Fasolę, buraka, białko, zmiksowane owoce, masło, powidła, karob zmiksować na jednolitą masę. Jeśli używanie speedcooka – obroty 8 czas 20 sekund. Blaszkę (u mnie do tarty) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Ciasto piec w 180 stop. 45 min z termoobiegiem.
Po przestudzeniu posmarować ciasto czekoladą rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej..
Smacznego!