Ciasto, które tak naprawdę z brownie ma nie wiele wspólnego – jedynie kolor :). Jednak jest tak pyszne, a za razem łatwe w wykonaniu, że jest moim numerem jeden.

 

Składniki na fasolowo-buraczane brownie:

  • 450 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 300 g buraka gotowanego
  • 1 szklanka mixu daktyli i rodzynek
  • 1 czubata miarka białka karmelowego Raw Sport , które znajdziesz tutaj: https://silaroslin.pl/pl/p/Bialko-weganskie-RAW-SPORT-Repair-BCAA-1kg/110
  • 3 łyżki masła orzechowego Primavica Active
  • 3 łyżki powideł strzeleckim bez cukru
  • 1/2 szklanki karobu
  • 1/2 czekolady gorzkiej 80%
  • 100 ml mleka sojowego bez cukru

+ speedcook – urządzenie do zadań specjalnych

Przygotowanie:

Owoce suszone zalać wrzątkiem na 20 min, po tym czasie odcedzić i zmiksować do jednolitej konsystencji. Fasolę, buraka, białko, zmiksowane owoce, masło, powidła, karob zmiksować na jednolitą masę. Jeśli używanie speedcooka – obroty 8 czas 20 sekund.  Blaszkę (u mnie do tarty) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Ciasto piec w 180 stop. 45 min z termoobiegiem.

Po przestudzeniu posmarować ciasto czekoladą rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej..

Smacznego!