Przepis na Tartaletki

Przepis pochodzi z książki My New Roots S. Britton.

Spód:

  • 140 g mixu orzechów laskowych i migdałów
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • -150 g daktyli suszonych bez pestek
  • szczypta soli himalajskiej

Masa:

  • 3 dojrzałe awokado (miąższ)
  • 1/4 kubka soku z limonki
  • -1/3szklanki ksylitolu
  • + skórka z limonki

Przygotowanie:

Daktyle zalać wrzątkiem na 15 min, odlać wodę. Daktyle zmiksować w urządzeniu Speedcook z resztą składników. Foremki do tartaletek wyłożyć folią spożywczą. Nabrać masę łyżką (wielkości piłeczki golfowej) i wcisnąć w foremki (na całej wysokości). Wstawić do zamrażarki minimum na godzinę. W tym czasie zmiksować awokado z ksylitolem, sokiem z limonki. Masę nałożyć do foremek, posypać tartą skórką i ponownie włożyć do zamrażarki. Wyjmować z zamrażarki na 15 min przed spożyciem delikatnie pociągając za folię.

Smacznego 😉

Comments are closed.